Vi ser daglig overskrifter om geopolitikk politisk uro og krig rett utenfor eget stuevindu, men det som skjer "der ute" kan faktisk ramme din bedrift hardt – via nettet. Små og mellomstore bedrifter i Norge er mer utsatt enn du tror.
Geopolitikk? Hva har det med meg å gjøre?
Jo, mer enn du kanskje aner! Når stormaktene åpenlyst viser muskler, blir nettet en ny slagmark. Og gjett hvem som ofte står i skuddlinjen? Nettopp! Små og mellomstore bedrifter (SMB). De har ikke alltid de samme ressursene som de store gigantene til å beskytte seg med.
Når spenningen øker mellom land, øker også risikoen for cyberangrep. Mindre bedrifter er spesielt utsatt av flere grunner:
- Statstilknyttede hackere: Stormakter bruker cyberangrep som et verktøy i konflikter. SMB-er kan bli mål, enten direkte eller som del av større angrep mot forsyningskjeder.
- Økt kriminalitet: Geopolitisk ustabilitet kan føre til økt cyberkriminalitet generelt, da kriminelle grupper utnytter kaoset.
- Spredning av skadevare: Konflikter kan føre til at avanserte cybervåpen lekker ut og havner i hendene på kriminelle.
- Mindre fokus på sikkerhet: I usikre tider kan SMB-er, med begrensede ressurser, prioritere bort cybersikkerhet til fordel for andre akutte behov.
Vi møter stadig mindre selskaper som tenker kanskje at de er for små til å være interessante for hackere. Det er så feil!
Digitale tjenester din beste venn og verste fiende?
I dagens digitale verden er mindre selskaper veldig avhengig av digitale systemer for å drive butikken. De fleste benytter seg i stor grad av skybaserte løsninger til alt, som f.eks. regnskap, kundebehandling, markedsføring.. Det er superpraktisk, men...
- Hva om leverandøren din blir hacket? Da kan du også få problemer.
- Er dataene dine trygge hos dem? Hvis de slurver med sikkerheten, kan det gå ut over deg.
- Kan utenlandske myndigheter snoke? Noen leverandører kan være underlagt lover i andre land som gjør at dataene dine ikke er like trygge som du tror.
Videre så kan selv den minste bedriften kan være koblet til større selskaper gjennom sine leveranser eller tjenester, og du får en kjedereaksjon. Hackerne vet dette, og bruker ofte de små som en bakdør.
Tallenes tale en vekker. Er du klar over risikoen?
Ifølge World Economic Forum (WEF) har andelen SMB-er som rapporterer om utilstrekkelig cyberresiliens økt fra 5% i 2022 til hele 35% i 20251. Dette viser en alarmerende trend og understreker behovet for umiddelbar handling. Videre rapporterte 71% av ledere innen cybersikkerhet på WEFs årsmøte i 2024 at små organisasjoner har nådd et kritisk punkt der de ikke lenger effektivt kan sikre seg mot den økende kompleksiteten av cyberrisiko. Dette er alvor!
Tiltak du må gjøre hvis du ikke allerede har gjort det
Her er 4 konkrete steg for en sikker digital tilstedeværelse:
- Kartlegg de digitale verdiene dine
For å beskytte deg effektivt mot cybertrusler, må du først vite hva du skal beskytte. Hvilke data er kritiske? (Kundeinformasjon, forretningshemmeligheter, regnskap ...). Hvilke systemer er jeg avhengig av? (Nettside, e-post, betalingsløsninger. ..). Hvor finnes sårbarhetene? (Utdatert programvare, svake passord, manglende opplæring ...). Hvilke leverandører har vi, hvilke av disse er mest kritiske og hva er risikoen ved å bruke disse?
Når du har oversikt over verdiene, risikoene og sårbarhetene, kan du prioritere og implementere hensiktsmessige og riktige sikkerhetstiltak. Dette er ikke en engangsjobb – kartleggingen må gjøres jevnlig for å holde tritt med endringer i trusselbildet og i egen virksomhet. - Implementer grunnleggende sikkerhetstiltak.
Sørg for at brannmur, antivirusprogramvare og operativsystemer alltid er oppdatert. Dette er grunnleggende, men essensielt. Ha kontroll på brukernes digitale identiteter og verifiser tilganger, og implementer tofaktorautentisering (2FA) for alle ansatte og systemer. Dette gir et ekstra lag med sikkerhet som gjør det vanskeligere for angripere å få tilgang, selv om de har fått tak i passord. Følge gjerne et rammeverk eller en standard for beste praksis. CIS controls eller NSM sine grunnprinsipper for IKT sikkerhet er et godt utgangspunkt. - Lær opp dine ansatte inne digital sikkerhet
Regelmessig opplæring om verdien av informasjon, manipuleringsteknikker som phishing og annen manipulasjon og grunnleggende cyberhygiene er avgjørende. De ansatte er ofte det svakeste leddet i sikkerhetskjeden og veien inn for ondsinnede aktører. Tilpassede simulerte phishing-angrep kan hjelpe med å identifisere og rette opp usikker atferd. - Etabler en plan for å håndtere en hendelse
Ha en klar plan for hvordan du skal reagere på et cyberangrep. Dette inkluderer trinn for å isolere infiserte systemer, gjenopprette data og varsle relevante myndigheter. Test planen jevnlig for å sikre at den er effektiv og at alle involverte vet hva de skal gjøre. Sørg for å ha en plan for hvordan du skal kommunisere med kunder og partnere i tilfelle et sikkerhetsbrudd.
Oppsummering
Geopolitiske spenninger skaper et stadig mer utfordrende landskap for cybersikkerhet, og norske SMB-er må ta dette på alvor. Ved å iverksette de konkrete tiltakene kan du styrke din digitale sikkerhet og beskytte virksomheten din mot de økende truslene.
Husk: Cybersecurity er ikke lenger et spørsmål om "hvis", men "når". Er du forberedt?
Ta en uforpliktende prat med oss, så hjelper vi deg til å komme i gang med å styrke din sikkerhet!